הפורטל הישראלי לתזונה נכונה, דיאטה ופעילות גופנית
כתבה - בננה.
29/01/2008, מאת רותי ברקן מנחת קבוצות תמיכה.
מוֹז, היא צמח טרופי דמוי עץ השייך למשפחת המוזיים.
הבננה מוגדרת מבחינה בוטנית כ"עשב" משום שאין לה גזע מעוצה כמו לעצים רגילים. "גזע" הבננה הוא למעשה גבעול מעובה המורכב משכבות של גלדים רבים, בדומה לבצל.
בננה.

בעברית הוא קרוי גזעול, שילוב של "גזע" ו"גבעול".פירותיה המוארכים של הבננה מכונים "אצבעות" וגדלים בקבוצות צפופות שמכונות "כפות". הכפות מסודרות לאורך שדרה ויוצרות אשכול. צבע קליפת הפרי משתנה מירוק לצהוב עם ההבשלה כאשר במקביל מתפרק העמילן והופך לסוכר. בשלב סופי הופך צבע הקליפה לחום ולשחור עד שהפרי אינו ראוי לאכילה.טעם הפרי תלוי בזן. רוב הזנים מתוקים, אך קיימים זנים חמצמצים.

מזון ומשקה

מרבית גידולי הבננה בעולם אינם של הזנים הנאכלים כפרי טרי ומתוק, אלא של זנים המשמשים כמזון בסיסי המהווה מקור עיקרי לפחמימות בתזונת האוכלוסייה. זנים אלו מכונים גם "פלנטיין" (Plantain באנגלית, plátano בספרדית). הפרי של זנים אלה מכיל עמילן רב גם בהבשלה מלאה, ובדרך כלל אינו מתוק. הוא נאכל ללא הקליפה, טרי או מעובד בטיגון, בישול, ייבוש, קלייה או אפייה. אצלנו, בארץ,  אוכלים את הפרי מהזן המתוק, לאחר הבשלתו, כאשר צבע קליפתו הוא צהוב ואצלנו אוכלים אותה טרייה, ללא בישול. היא טעימה מאד, מתוקה ומלאה עוצרות בריאות.  .

בארצות טרופיות רבות, הפלנטיין והבננה מגודלים לצריכה מקומית, ומשמשים כ"לחם", כלומר המזון העיקרי של האוכלוסייה. שיא צריכת הבננה הוא בארצות מזרח אפריקה, שם מגיעה הצריכה לכ-300 ק"ג לנפש בשנה.

בדרום מזרח אסיה, בעיקר בבורמה, בנוסף לפרי משמש גם פרח הבננה למאכל. באתיופיה מגדלים מין בננה שנקרא "אנסט" אשר פירותיו אינם אכילים והחלק הנאכל בו הוא הגזעול. במקסיקו מבשלים בשר וקמח תירס עטופים בעלי בננה. במזרח אפריקה מייצרים מזני בננה מסוימים בירה. באוגנדה מייצרים מזנים אחדים משקה חריף.

 הבננה מומלצת כמקור לאנרגיה בזכות הסוכרים השונים שבה, ולסובלים מלחץ דם גבוה בזכות תכולת האשלגן הגבוהה שבה, ערכה הקלורי הוא כ- 90 קל' לבננה ממוצעת בגודלה. יש הטוענים שיש לה סגולות רפואיות רבות לבעיות רפואיות נוספות כמו אנמיה, עצירות, עייפות, כאבי ראש, בחילות ואף דיכאון, בזכות המינרלים והויטמינים שמצויים בה בכמות יחסית גדולה, ויטמינים כמו אשלגן, סידן, ברזל, ויטמין A, ויטמין C, סיבים תזונתיים, חלק מויטמיני B.    

שימושים נוספים

קיימים מיני בננה רבים שאינם אכילים ויש מהם המשמשים לנוי. הפיליפינים, מגדלים מין הקרוי "בננה טקסטיליס או "אבאקה", שממנו מפיקים סיבים מן החזקים ביותר בעולם הצומח. סיבים אלו משמשים לייצור חבלים חזקים ביותר שמכונים "חבלי-מנילה" ושקים עמידים במיוחד. עם המצאת הניילון וחומרים פלסטיים נוספים, פחתה חשיבותו של חבל "המנילה".

בארצות הטרופיות משמשים כמעט כל חלקי צמח הבננה למטרות שונות: בעלים טריים מגישים מזון, ובעלים יבשים משתמשים לריפוד מיטות ולקירוי בקתות. סיבי הגבעולים והעלים משמשים לקליעת מחצלות, חבלים, סלים ומלכודות דגים. לנוזל  המופק מהגבעול מיוחסות סגולות מרפא ומשתמשים בו לחיטוי פצעים.

הערכים התזונתיים המדויקים שבבננה יכולים להשתנות במקצת בין בננות מזנים, שלבי הבשלה, או אזורי גידול שונים. לפני הבשלתה, רוב הפחמימות בבננה הן עמילן. בתהליך ההבשלה העמילן הופך לסוכר המקנה לבננה את טעמה המתוק.

 ערך תזונתי ל - 100 גר' :

מים

74 ג'

קלוריות

90 קק"ל

חלבונים

1.0 ג'

פחמימות

22 ג'

פחמימות זמינות

21.5 ג'

שומן

0.5 ג'

כולסטרול

0 מ"ג

ויטמין A

8 מק"ג

ויטמין B1

0.05 מ"ג

ויטמין B2

0.1 מ"ג

ויטמין B3

0.8 מ"ג

ויטמין C

9 מ"ג

ברזל

0.5 מ"ג

סידן

10 מ"ג

אשלגן

375 מ"ג

נתרן

1 מ"ג

סיבים תזונתיים

0.5 ג'

 

שלח לחבר | הדפסה | חזרה למעלה
תגובות:
כל הזכויות שמורות ©2007-2021 Diets.co.il