הפורטל הישראלי לתזונה נכונה, דיאטה ופעילות גופנית
כתבה - שומר פשוט.
25/11/2008, מאת רותי ברקן - מנחת קבוצות תמיכה
השומר "ממונה" על הטיפול במספר מערכות בגופנו, הוא טעים ואפשר להשתמש בו גם בבישול וגם לסלט. הוא טוב למערכת העיכול למערכת הנשימה ולנשים אחרי לידה.
שומר פשוט.


שֻׁמָּר פשוט (שם מדעי: Foeniculum vulgare), צמח רב-שנתי ממשפחת הסוככיים. מוצאו באזור הים התיכון. תפוצתו כוללת מקומות בהם ניקוז המים גרוע, ליד מקורות מים (כגון נחלים ומעיינות) וליד הים. עליו מנוצים, חתוכים לאונות דקות בצבע ירוק כהה. משתמשים בו בכל הצמח. גם בעלים, גם בפקעות גם באבקנים וגם בזרעים. השומר חריף, מתוק, מר, מקרר, שומני.


השומר "ממונה" על הטיפול במספר מערכות בגופנו. 


במערכת העיכול –הוא  מגביר תיאבון, עוזר בעיכול רעלים, מסייע בצרבות, גזים, כאבי בטן ועצירות.עקב השפעתו העדינה, בהודו נהוג לתת את השומר לבעיות עיכול של ילדים. ואיך משתמשים? -  מהכינים תה (חליטה) מ- 1/2 כפית זרעי שומר להקלה מגזים ועצירות. מומלץ לטחון את הזרעים ולהשתמש בחצי כפית זרעים טחונים בכוס חליטה. ולשתות מספר פעמים ביום.


מערכת הנשימה - כשמן אתרי מכייח במצבים של אסטמה ושיעול. שמן ארומאטי של שומר משמש לעיסוי בטן נפוחה, להקלה עם אסטמה, שיעולים וקשיי נשימה.


לנשים אחרי לידה - מסייע בניקוי הרחם ומגביר ייצור חלב אם.


השומר משמש לבישול, כתבלין וכירק טרי. אך גם בקוסמטיקה נמצא לו מקום של כבוד. הוא נחשב כמועיל בבעיות עור, מונע הזדקנות מוקדמת ועוד.השומר הנו צמח רב שנתי בעל פקעת, שגובהו 1-2 מטר. את פקעות השומר ראיתי בשווקים כבר לפני זמן רב  אך ממש לא חשבתי שאפשר לאכול את הירק הזה.                                                      אני לא אוהבת את סוכריות הלקריץ או כמו שקראנו להם בילדותי – סוכריות "סוס".( לא יודעת מה מקור השם, אך כנראה ששם זה יסגיר את גילי.), אני לא אוהבת עראק, ובכלל טעם האניס לא "מדבר" אלי. אך לפני מספר שנים התוודעתי אל השומר המבושל – וראה זה פלא – התמכרתי איליו.                                                                   בבישול נעלם טעם האניס ולכן התחלתי לאכול שומר. אחד המאכלים היותר טעימים משומר הוא מרק השומר והכרשה(פראסה) שאני מכינה. מסתבר שיש עוד רבים כמוני, שגילו את השומר רק עכשיו,  כי בשנים האחרונות הולכת ותופסת פקעת השומר מקום של כבוד בבישול המודרני, כולל במטבחים עיליים. בנוסף לשורש, מגלים היום הטבחים גם את עלי השומר העדינים שהם תוספת נהדרת לסלטים ולרטבים. העלים מצוינים לעיטור מנות. פקעות, עלים  וזרעי השומר היו בארץ מאז ומתמיד. זרעי השומר, שצבעם נע בין ירוק לחום בהיר, דומים לזרעי הכמון הן בטעמם והן מבחינת הרכבם הכימי.לפני מספר ימים חזרתי מהודו ושם, בסוף כל ארוחה קבלנו זרעי שומר עם קוביות סוכר קטנטנות או זרעי שומר מצופים בסוכר, וזאת כדי לעזור למערכת העיכול.

הבאתי איתי מהודו ממש מעט דברים אך על סוכריות זרעי השומר לא ויתרתי.  אחד השימושים לגבעולי שומר יבשים בקרב פלאחים במזרח התיכון הוא להדליק בעזרתם מדורות. תכולת השמן הגבוהה בהם הופכת אותן לחומר בערה משובח. בימי הביניים נחשבו זרעי השומר באירופה ככלי התגוננות יעיל נגד כישופים ומעשי שטן. זרעי שומר כמילוי לכריות הפכו לאופנה שהתפשטה בכל רחבי היבשת. עד היום יש מקומות באירופה בהם מקפידים לשים זרעי שומר בתוך כריות, וגם בתוך שקיקים קטנים לתליה בארונות. מפרחי השומר מפיקים גם מוצר בשם "אבקת שומר"- אלו הם בעצם אבקנים של פרחי שומר שנקטפים ביד ונמכרים בקופסאות פח קטנות והמחיר גבוה ביותר. אבקת שומר נחשבת לאחד התבלינים היקרים וטעמה הוא טעם אניס עדין ופרחוני במיוחד.

שלח לחבר | הדפסה | חזרה למעלה
תגובות:
כל הזכויות שמורות ©2007-2021 Diets.co.il