הפורטל הישראלי לתזונה נכונה, דיאטה ופעילות גופנית
כתבה - בישול טעים גם לסובלים מסוכרת.
16/09/2008, מאת רותי ברקן מנחת קבוצות תמיכה
מי אמר שאם אתם סובלים מסוכרת, נגזר עליכם לאכול ארוחות לא טעימות? ארוחות נטולות דמיון השראה? הנה כמה טיפים שיעזרו לאכול טעים, בריא, דל סוכר ודל קלוריות.
בישול טעים גם לסובלים מסוכרת.

אני זוכרת עדיין את פרצופו של בעלי – לאחר שחזר מהמרפאה עם הידיעה שיש לו כולסטרול גבוה. הוא נראה עצוב, דואג, ממש אומלל. הוא הרגיש כאילו אחת דינו – למות מרעב. הוא אדם רזה, שלא חשב בכלל על כך שיסבול מבעיה שכזו. הוא ידע מה אסור לו לאכול , אך לא הבין מה מותר לו לאכול כולנו יודעים  שהיום יודעים הרבה יותר מאשר פעם על השפעת המזון על בריאותנו. 
בשנים שעברו, בארץ  ישראל הצעירה, למודת הצנע, המטבח הבריא ב- ה' הידיעה היה מטבח דשן, משביע ומנחם בטן ולב. הכינו לילדים שוקולד למריחה בריא עם הרבה מרגרינה. - אורז צח גרגרים? בריא.  -  חלה מתוקה של שבת? בוודאי שבריא. העולים הראשונים הביאו ממזרח אירופה את השמאלץ והגריבענעס. – זוכרים? עד היום עולה לי ריח השמאלץ באף.אותו שומן מומס עם בצל מטוגן וחתיכות שומן מטוגנות. ומארצות מזרח אפריקה הגיעו הקובה, המלאוח, הסמנה, הבורקס, הגחנון ודומיהם. אף אחד לא שיער לעצמו  שמאכלים אילו יכולים להיות לא בריאים. סעודות השמאלץ והקובה החלו לאבד מזוהרן ככל שהתקדם מדע הרפואה והתזונה ועמו התובנות העגומות בנוגע לקשר בין שומן, סוכר ומלח ובין תחלואים מגוונים. אלא שלאכול בריא זה לא אומר לאכול רע. חשוב לי להסביר שאפשר ליהנות מארוחה טובה בלי נקיפות מצפון גם לסובלים ממחלות מסוימות.
 
סוכרת, מחלה המאופיינת בריכוז מופרז של גלוקוז (פחמימה נפוצה מסוג חד־סוכר) בדם. מסיבה זו נגזר על חולי סוכרת להשגיח בקפדנות על כמות הפחמימות שנכנסות לגופם, ולהתנזר, עד כמה שאפשר, מפחמימות "ריקות" המצויות בקמח הלבן, בסוכר הלבן וכו'. אך המגבלות לא מסתיימות כאן. מכיוון שהסוכרת היא מחלה מטבולית, ממהר גופם של חולי הסוכרת לצבור עודפי שומן, ובכך רוכש לעצמו גם אופציה לחברות של כבוד במועדון מחלות הלב וכלי הדם. לכן, צריכים החולים להקפיד כפליים על תפריט דל שומן, מופחת מלח ועשיר בסיבים ובירקות.
 
פחמימות מלאות: השווקים כיום מלאים בפחמימות מלאות מכל הסוגים והצבעים: מטחינה משומשום מלא ועד פסטה מקמח מלא, שזמן בישולה כמעט זהה לפסטה מקמח הלבן. אבל גם כשמדובר באורז מלא, שזמן בישולו הארוך מרתיע לעתים, יש לכך פתרון: השרו את האורז המלא במים ל - 12 שעות, סננו היטב, ובשלו  כ-  20־30 דקות, לאחריו ייצא רך ומושלם כאורז לבן".
תבלינים: למנה העיקרית הוסיפו הל, כמון, בהראט או סומאק ותזדקקו לפחות מלח. לקינוח הוסיפו פלפל אנגלי, קינמון או וניל ותראו שאתם זקוקים לפחות ממתיקים.
 
ציר: כחלק מהמהפכה הבריאה ממציאות חברות המזון כיום אבקות מרק יותר ויותר בריאות, אך בשורה התחתונה אין כמו הדבר האמיתי. הכינו לכם ציר. זה פשוט יותר ממה שזה נשמע: קחו אוסף ירקות ועשבי תיבול שיש לכם בבית, חתכו אותם בגסות, שימו בסיר עם מים והרתיחו. תנו לנוזל לרתוח 45 דקות, וסננו את הירקות החוצה. צמצמו את הנוזל לכשליש מכמותו וקררו. את הציר מזגו לתוך שקיות קרח, הקפיאו, והנה לכם ציר למרק או להעשרת מאכלים, ללא טיפת מלח או חומרים משמרים.


מומלץ להרחיק מהישג – יד, להרחיק פיתויים .
עוגיות ללא סוכר:
בחלק מהעוגיות החליפו את רוב הסוכרים בשומן. התוצאה: עוגייה ללא סוכר, אבל עם המון שומן ועוד יותר קלוריות. קנו רק מוצרים שאתם יודעים, או מבינים לחלוטין מהתווית, מה הם מכילים.
 
כיבוד ל"אורחים": הרחיקו מהבית כל מה שאתם לא רוצים לאכול, כי מה שנמצא במזווה עלול להגיע בסופו של דבר לקיבתכם.

שלח לחבר | הדפסה | חזרה למעלה
תגובות:
כל הזכויות שמורות ©2007-2020 Diets.co.il