הפורטל הישראלי לתזונה נכונה, דיאטה ופעילות גופנית
כתבה - מרק חמציץ
01/07/2008, מאת שרה וגדי כהן
מרק קר, המתכון דל קלוריות וקל להכנה.
במרק זה יש מעט מאד קלוריות לכל הסיר. כל הסיר כולו כ- 120 קלוריות. צלחת מרק עם כף יוגורט בערך 25 עד 30 קלוריות בלבד.
מרק חמציץ

חמציץ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

חמציץ (Oxalis) הוא הסוג הנפוץ והמגוון ביותר במשפחת החמציציים. החמציצים נמצאים   ברחבי העולם, פרט לאזורים הקוטביים, כאשר תפוצתם עשירה במיוחד באזורים הטרופיים של ברזיל ומקסיקו, כמו גם בדרום אפריקה. המינים בסוג הם חד שנתיים או רב שנתיים.  למרבית הסוגים ישנם שלושה עלעלים, בהם העלים דומים לעלי תלתן. לפרחים חמישה עלי כותרת אשר לרוב מתמזגים בבסיס, ועשרה אבקנים. צבע עלי הכותרת נע בין לבן לורוד, אדום או צהוב (הנפוץ בישראל). הפרי הוא הלקט קטן המכיל מספר זרעים. לחלק מהמינים ישנה פקעת, ולעתים אף ריבוי וגטטיבי.
למרות ששמו המדעי הוא
Oxalis, שמו העממי באנגלית .Wood-sorrel   רק שני מינים של חמציץ  הופצו בישראל בידי האדם וכיום הם מתרבים בה טבעיות.  החמציץ הוא בעל תכולה גבוהה של חומצה אוקסלית, המעניקה לעלים ולפרחים טעם חמוץ. מכאן שמו בעברית, חמציץ, ובלועזית Oxalis. טעמו יכול להיות מרענן כאשר נלעס בכמות קטנה. אולם בכמות גדולה, הצמחים האלו רעילים, ומפריעים לעיכול תקין.

בהיותי ילדה כאשר טיולנו רבות בשדות, היינו מגיעים לשטח ירוק בעל  פרחים צהובים ורצים מיד לאכול חמציצים. אכלנו את גבעול הפרח. רק הגבעול . ורק היום התברר לי שצריך להיזהר ולא לאכול כמות גדולה של חמציצים.

החומרים:

 

1 חבילה חמציץ – אפשר להשיג בשווקים אצל מוכרי הירק.

1 ביצה

מלח

להגשה – יוגורט או שמנת .

 

אופן ההכנה:

 

שוטפים היטב את כול עלי החמציץ וקוצצים גס. מכניסים לסיר ומוסיפים כשלושה ליטר מים. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש ומבשלים עד שהמים בסיר מצטמצמים מעט. כל פעם שעולה הקצף בסיר – מסירים אותו לכיור. לאחר חצי שעה מכבים את האש ומשאירים את המרק להתקרר מעט. לאחר חתי שעה מאותו רגע שכיבינו את האש לוקחים כף אחת או שתים, מוסיפים להן ביצה וטורפים אותה היטב. להוסיף מלח לביצה ולערבב שוב. להוסיף את תערובת המרק והביצה לסיר המרק תוך כדי בחישה כדי שהביצה לא תתגבש. להכניס למקרר ולקרר היטב. להגיש את המרק קר מאד עם כף אחת או שתים של שמנת קלה או יוגורט. 

 

זה המרק של שרה וגדי. אפשר להוסיף למרק ירקות שורש במו תפוח אדמה, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, קולרבי וכדומה. לאדות קודם את הירקות עם כף אחת שמן, מעט שום, ואחר כך להוסיף מים, אבקת מרק, פלפל ואת המרכיבים של המרק הרשום. אך אז הוא טעים יותר כאשר הוא חם.  

שלח לחבר | הדפסה | חזרה למעלה
תגובות:
כל הזכויות שמורות ©2007-2021 Diets.co.il