הפורטל הישראלי לתזונה נכונה, דיאטה ופעילות גופנית
כתבה - איך לשדרג את הסלט שלנו
02/09/2014, מאת אפרת באלס מאמנת כושר אישית
כל הדרכים לשדרג את הסלט שלנו ולהפוך אותו לטעים יותר, מעניין יותר והכי חשוב – דיאטטי יותר
איך לשדרג את הסלט שלנו

הוא חלק בלתי נפרד מהדיאטה שלנו, מהמטבח הים תיכוני והארץ ישראלי ואין לו תחליף בימי הקיץ הכה חמים.

הסלטים שמגישים לנו במסעדות ובאירועים הרבה פעמים רחוקים מלהיות מאכל דיאטטי, למרות שהם מתהדרים בשם "סלט". הם בדרך כלל עשירים ברטבים בעלי אחוז שומן גבוה, תוספות משמינות כמו קרוטונים, אגוזים ושקדים, פירות למיניהם וגבינות שהן לא בהכרח רזות.
אז איך אפשר בכל זאת לשמור על הטעם והגיוון אך עדיין להישאר בקטגוריות הדיאטה והשמירה על המשקל.

רטבים
רטבים רבים נעשים על בסיס שמן או מיונז ומכילים כמויות גבוהות של שומן וקלוריות. כאשר מכינים את הסלט ואת הרוטב בבית- יש לנו אפשרות לשלוט בכמות השומן שנכניס למנה אך כאשר אוכלים בחוץ, קשה מאוד יהיה לדעת כמה קלוריות וכמה שומן יכיל הרוטב של הסלט שלנו.
אם אתם אוכלים את הסלט בחוץ- תבקשו את רוטב בצד, כך שתוכלו לשלוט בכמות הרוטב שתוסיפו לסלט בעצמכם. אם אתם מכינים את הרוטב בבית, השתמשו בשמן זית, במיונז קל, בטחינה גולמית. אפשר גם להוסיף שמן שומשום שהוא בעל טעם דומיננטי ולכן אין צורך להוסיף ממנו יותר מטיפה או בחומץ בלסמי אשר מכיל מעט מאוד קלוריות ומעניק לסלט טעם ייחודי.

אגוזים ושקדים
אגוזים ושקדים הם תוספות בעלות ערך בריאותי גבוה ביותר, אך אל לנו לשכוח שהם מכילים כמות לא מבוטלת של שומנים בלתי רווים שעל אף הסגולות הבריאותיות הם עדיין מכילים לא מעט קלוריות. העדיפו לוותר על התוספות הללו בסלט ובמידה ואתם בכל זאת מעוניינים להוסיף ולגוון את הסלט שלכם באגוזים- ספרו אותם והשתמשו ברוטב דל שומן או הסתפקו בלימון ומלח בלבד.

קרוטונים
למרות שהם תוספת נהדרת וטעימה לסלט, הם בדרך כלל גם תוספת לא מבוטלת של קלוריות. לרוב, כף אחת של קרוטונים בסלט שתאכלו בחוץ תכיל לפחות 100 קלוריות. אם אתם בכל זאת רוצים לשמור על הטעם ולא לוותר על הקרוטונים עשו זאת בגרסה הביתית: שימו בטוסטר או בתנור פרוסות של לחם קל או לחם מלא והימנעו מתוספת השמן. התוצאה טעימה, פריכה, משדרגת ועדיין משאירה את הסלט שלכם דיאטטי.

גבינות, טונה, עוף ושאר ותוספות
הקפידו לשאול איזו גבינה מכניסים לכם לסלט וכמה אחוזי שומן היא מכילה בדיוק. ההמלצה היא לא לעבור את ה-5% שומן. הימנעו מסלטים עם גבינות שמנות כגון חלומי ורוקפור, אשר מכילות כמות קלוריות גבוהה, כמות שומן לא מבוטלת וזה עוד לפני שקיבלתם את גבינת החלומי מטוגנת....
לגבי הטונה- העדיפו תמיד טונה במים וימנעו מסלטי הטונה, אשר מכילים כמעט תמיד מיונז או שמן.
אפשר להחליף את הטונה, העוף או הגבינה בקוביות טופו.

פירות טריים ופירות מיובשים
לא תמצאו היום סלט חסה ללא רימונים או חמוציות וסלט ירוק ללא משמשים מיובשים או פלחי תפוז ואשכוליות. הפירות המיובשים מכילים כמויות גבוהות מאוד של סוכר ועדיף להימנע לחלוטין מהוספתם לסלט. העדיפו לאכול את הפרי כמנת ביניים או כנשנוש. הוספתם לסלט מעשירה אותו קלורית ומעלה משמעותית את כמות הפחמימות שבמנה.
 
ירקות פחמימתיים
ירקות רבים המוגדרים כירק נחשבים כפחמימה בקבוצות המזון: תפוחי אדמה, תירס, אפונה, סלק, כרישה, בצל יבש, גזר ובטטה. ניתן וחשוב לשלב אותם בסלט אך שימו לב לכמויות. כל עוד שולטים בכמות הפחמימות בארוחה לא ייגרם נזק למשקל, אך חשוב שהסלט לא יהפוך לסלט פחמימה במקום סלט ירקות.
ישנם ירקות רבים, טעימים ודלים בקלוריות אשר יכולים להוות תוספות נהדרות לסלט שלכם: תחתיות ארטישוק- אפילו מקופסת שימורים או לבבות דקל. קופסה שלמה של לבבות דקל מכילה פחות מ-50 קלוריות, ומשדרגת מאוד את הסלט.
נבטוטים ונבטים מוסיפים פריכות מעניינת וטעימה לכל סלט, ובמחיר של כ-20 קלוריות למאה גרם.
ירקות קלויים או אנטיפסטי יכולים לשדרג כל סלט ירקות פשוט. כל שעליכם לעשות זה לקלות ירקות כמו פלפלים, חצילים, כרובית, קישואים, קולרבי, גזר, ברוקולי ואפילו בטטה.
 
דגנים למיניהם
אין כיום מקום שמכבד את עצמו ולא מגיש סלט קינואה או סלט עם תוספת פריקי או כוסמת. למרות שמרבית הדגנים הם פחמימות מורכבות ותורמים לצריכת הסיבים התזונתיים היומית, הם עדיין משמינים. שימו לב לכמות הדגנים שאתם מוסיפים לסלט שלכם ושוב- דאגו שמרבית הסלט יהיה מורכב מירקות ירוקים ודלים ואז התוספת תישאר רק בגדר תוספת.
 
 

בתיאבון.


שלח לחבר | הדפסה | חזרה למעלה
תגובות:
כל הזכויות שמורות ©2007-2021 Diets.co.il