למה כל כך בריא לאכול ירקות, פירות וקטניות

10/06/2014, מאת אפרת באלס מאמנת כושר אישית



הם מסייעים לעיכול בריא, מונעים הזדקנות ומגנים עלינו מפני סרטן. הנה רק מעט מהסיבות למה כל כך חשוב לכלול ירקות, פירות וקטניות בתפריט היומיומי וזאת עוד מבלי להזכיר בכלל תרומתם לירידה במשקל.

למה כל כך בריא לאכול ירקות, פירות וקטניות

מה יש בפירות, בירקות, בקטניות ובכל סוגי האגוזים שהופך אותם לכל כך בריאים ומועילים לנו:

מחקרים רבים כבר מזמן תומכים באכילת ירקות, פירות, קטניות ודגנים-מלאים אשר מכילים שפע של ויטמינים, מינרלים ונוגדי-חמצון שמחזקים את הגוף ועוזרים לו לנטרל רעלים שונים. גם אם אתם לא נמנים על אלה שאוהבים ירקות, פירות וקטניות מומלץ לכם להעשיר את התפריט הדיאטה היומי שלכם ביקרות. טריים או מבושלים, כתוספת למנה העיקרית או כתחליף לנשנוש בין הארוחות.

מומלץ להוסיף לכל הארוחות מגוון גדול ככל האפשר של ירקות, פירות וקטניות מכל הסוגים ומכל הצבעים.
סיבים תזונתיים
הסיבים מתפרקים על ידי חיידקי המעי הגס שיוצרים מהם חומרים שמזינים ומחזקים את תאי המעי.  מקורם בקליפות של ירקות, פירות וכן באגוזים, שקדים, דגנים וקטניות.
ויטמינים ומינרלים
ויטמינים ומינרלים מצויים בסוגי מזון רבים. הגוף זקוק להם בכמויות קטנות מאוד כדי לתפקד, ואת רובם אנחנו מקבלים דרך המזון. הויטמינים והמינרלים מסייעים לעיכול, גדילה והתפתחות, מטבוליזם, ותפקוד מערכת העצבים ומשתתפים בבניית כדוריות הדם וההורמונים בגוף.
נוגדי-חמצון
תהליך החמצון שנעשה בגופנו הוא תוצאה של חשיפה ל"רדיקלים חופשיים" שהם חומרים בלתי יציבים התוקפים תאים וחלקיקים בגופנו. התוצאה של החמצון היא פגיעה ביכולת החיסון שלנו ובהאצת תהליכי ההזדקנות. נוגדי החמצון הם חומרים טבעיים שמנטרלים ומקטינים את פעילות הרדיקלים-החופשיים ומונעים את הנזקים שהם גורמים. נוגדי חִמצון רבים נמצאים בפירות, ירקות, קטניות ואגוזים.
פיטוכימיקלים
פיטוכימיקלים הם חומרי-הגנה צבעוניים שהצמח מייצר, אשר חיוניים גם לאדם ומסייעים במניעת מחלות רבות. הם משמשים כנוגדי-חמצון, נוגדי-דלקות, נלחמים בחיידקים ובווירוסים, מווסתים את ייצור הכולסטרול, מפחיתים קרישות-יתר של הדם, מפחיתים לחץ-דם, מווסתים מטבוליזם ועוד.  הם יעילים במאבק במחלות כמו סרטן, טרשת עורקים, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, אוסטיאופורוזיס, בעיות ראייה, הזדקנות המוח, ואפילו בנזקי שמש והזדקנות העור.

פוליפנולים
הפוליפנולים הן חומצות שמסייעות לגוף האדם להילחם בדלקות ובווירוסים שונים. חומרים פוליפנולים נמצאים בכל הצמחים אך ריכוזם גדול פי-3 בפירות לעומת ירקות.
בגוף האדם הפוליפנולים מתפקדים כאנטי-דלקתיים, אנטי-חיידקיים, אנטי-ויראלים ואנטי-אוקסידנטים. השפעתם חזקה במיוחד על מניעת מחלות לב בגלל תרומתם למניעת הצרות כלי דם וסתימתם.