הפורטל הישראלי לתזונה נכונה, דיאטה ופעילות גופנית
כתבה - גדילן מצוי
06/04/2010, מאת רותי ברקן - מנחת קבוצות תמיכה
שמו מדעי: Silybum marianum
אתם בטח מתפלאים מדוע אני מעמיסה עליכם את כל האינפורמציה הזו, לגבי העשבים שאפשר לקושש בשדות וליהנות מהם.
גדילן מצוי

דעו לכם שעוד מעט קט כל האוכל הטעים הזה יתייבש ולא נוכל למצאו עד האביב הבא. לכן אני מזדרזת לעניין אתכם בעשבים אילו.
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
צמח חד-שנתי ממשפחת המורכבים. הסוג גדילן (Silybum) מונה בסה"כ שני מינים, אך הגדילן המצוי הוא היחיד המצוי בארץ ישראל. מקור הצמח הוא באגן הים התיכון, אם כי כיום הוא נפוץ לכל העולם. הגדילן רעיל לצאן ולכן תפוצתו הרחבה פוגעת לעתים באיכות שדות המרעה.
לצמח פרחים גדולים ועגולים בצבעים ורוד עד סגול המצויים בתוך מעטפת קוצנית אופיינית. עלי הצמח שסועים וקוצניים, גדולים בבסיס הצמח והולכים וקטנים ככל שהם ממוקמים גבוה יותר. העלים בעלי אזורים בהירים לאורך העורקים. באחרונה נפוץ בארץ תת-מין בעל פרחים לבנים.
לגדילן מיוחסות סגולות ריפוי של מחלות כבד, או אף של הכשת נחש ארסי או דיכאון. מחקרים מודרניים מספקים עדויות על יעילות תמצית הצמח כטיפול תומך במחלות הכבד.
ממש מדהים איך בעיתות, רעב אמיתי, כזה שחשים בבטן ולא רק בראש אנו יודעים בדיוק מה מותר ומה אסור. בעלי מספר תמיד איך במצור בירושלים הם היו אוכלים חלמית גדולה (המוכרת יותר בשמה – חובזה) וגם עשבי בר נוספים. כאשר מצאו את הגדילן הם היו מאד מאושרים. הוא בשרני ומשביע יותר והיום, כאשר הגיע אלי העיתון של מכון וויגייט מצאתי מאמר שמאשר את איכותו של הגדילן המצוי.
הצמח גדילן מצוי מנקה הכבד!!!
כותבת בו הגברת מירה כהן שטרקמן, שהיא  ראש תחום לימודי נטורופתיה, במכון וינגייט שמומלץ מאד ל"אוורר" את הכבד במסגרת ניקיונות הפסח שכן אלרגיות, רגישויות, פחדים וחוסר נעימות, גם הם תופעות של עונות המעבר!
חג הפסח מתאפיין בניקיונות ובשינוי – מאווררים פינות, מסלקים את הישן, מחדשים, צובעים, מחליפים ומתחדשים. גם הגוף שלנו זקוק לניקיון כזה עם חילופי העונות, ובעיקר הכבד שהנו מערכת הטיהור של הגוף.
הטבע נותן לנו את הגדילן המצוי. זהו קוץ סגול שנראה כעת בהמוניו בצידי הדרכים, הוא מצוי ממש בכל פינה בטבע. הצמח הוא קוצני, צורב את העור ומבחינה חיצונית הוא דומה לברקן. אצל הגדילן התפרחת  עגולה ובעלת קוצים קצרים וסימטריים ואילו אצל הברקן הכותרת  אינה עגולה וקוציה אינם קצרים וסימטריים.
הגדילן מוכר ברפואה הנטורופתית וברפואה העממית הקדומה כצמח מאכל וכצמח מרפא העובד בעיקר על הכבד. חומרי המזון המגיעים לגוף, עוברים "ניקוי" בכבד לפני ספיגתם ושחרור הגוף מעומס רעלנים. הנטורופאתים טוענים שיש מקום גם לטיפול ברוח האדם. והניקוי בעזרת הגדילן המצוי עוזרת לרוח האדם להתפתח אז גם עולם הרגש מקבל גוונים חיוביים.

הגדילן עובד על מערכת העיכול שגם היא נחשבת למרכז האנרגטי.
נוגדי החמצון החזקים  הנמצאים בגדילן  מנטרלים  חומרים הגורמים נזק לכבד, לצמח אין תופעות לוואי והנו בטוח לשימוש, כולל בנשים בהיריון ובמניקות.
החומרים הפעילים בגדילן ממריצים את יכולת התחדשות הכבד. בזכות יכולתו לעודד חידוש תאים הגדילן נחשב צמח אנטי אייג'ינג. אפשר להשתמש בו כמזון, בחליטה, במיצוי אלכוהולי וכחומר יבש.
הצמח יכול לשמש גם כמגביר תיאבון וכממריץ מערכת העיכול – אפשר לקלף את הגבעולים מהקליפה הגסה ולאכלם טריים, מתובלים במעט מלח ים אטלנטי. רצוי לאכלו ביחד עם מזון אחר בשל טעמו המריר ובשל עבודתו על מערכת העיכול.

חליטה של הגדילן המצוי:
200 גרם גבעולים טריים
1 ליטר מים
להסיר את הקליפה הקוצנית של הגבעולים הירוקים, להרתיח בסיר סגור. לשתות 4 כוסות במשך היום.
החליטה מסייעת לטיפול במגוון בעיות במערכת השתן ולאיזון יתר לחץ דם.

 קציצות גדילן  - (מתכון חורפי)
לחתוך לחתיכות קטנות גבעולים ועלי גדילן צעירים ולהניח אותם בקערה.
להוסיף:
בצל קצוץ
ביצים
 תבלינים כמו מלח, פלפל שחור, פפריקה או כל תבלין שאוהבים
קמח
לערבב עם עלי הברקן לחמם מחבת משומן בספרי שמן או במעט שמן, ולטגן קציצות קטנות.

שלח לחבר | הדפסה | חזרה למעלה
תגובות:
ציונה
15/04/2010 14:10:00
כותרת:
גדילן מצוי
תגובה:
שלום רב
האם כשמרתיחים או מטגנים (קציצות) את הצמח הוא איננו מאבד מערכו? הכיצד?
איך ניתן להשתמש בו - כלומר, האם יש טכניקה להסרת הקוצים?
אשמח ואודה על תשובה מפורטת.
בברכה
ציונה
כל הזכויות שמורות ©2007-2017 Diets.co.il