הפורטל הישראלי לתזונה נכונה, דיאטה ופעילות גופנית
כתבה - מה חדש בנושא הדבש?
13/09/2017, מאת מיכל אור רודיך - דיאטנית
לקראת ראש השנה חשוב שנדע.
הדבש, ידוע כבר מתקופה פרה היסטורית, כמקור תזונתי חשוב המוסיף לא רק טעם אלא איכות פונקציונלית למזון.
מה חדש בנושא הדבש?

השימוש בצמחי מרפא החל לפני שנים רבות, עוד בתקופותיהן של תרבויות עתיקות כמו מצרים, סין, הודו ואפילו האינקס באמריקה שידעו להשתמש בעשבים ובצמחים שונים כמקור לטיפול ולמניעת מחלות. כך שהחיפוש אחר מקורות טבעיים, לטיפול בבני אדם, מחזיר אותנו  אלפי שנים אחורה ברעי ההיסטוריה. חיפוש שמעלה פעמים רבות את הקשר בין התרומה הרפואית של הדבש לאיכויות הרפואיות של צמח המרפא ממנו ינקו הדבורים את הנקטר.
הדבש, אף הוא ידוע כבר מתקופה פרה היסטורית, כמקור תזונתי חשוב המוסיף לא רק טעם אלא איכות פונקציונאלית למזון.
הדבורים אשר ניזונות מנקטר הצמחים, מייצרות דבש אשר מסתבר כי הוא משמר חלק חשוב מהרכיבים והאיכויות הפעילות של הצמחים הללו. לכן, סוג הדבש חשוב לא פחות מאיכות הדבש.
מעבר לצבע, לטעם ולאיכות הדבש, משפיעים הצמחים מהם נלקח הנקטר ישירות על השימוש התזונתי והרפואי שלו.  לדוגמה: דבש מפרחי אקליפטוס יהיה כהה, ריחני בעל ארומה חריפה יחסית, בעוד שדבש מצמחי מרווה יהיה בהיר בעל ריח אופייני המזכיר את המרווה. דבש מפרחי גזר יהיה אדום יותר וטעמו חזק וכן הלאה.


דבש יכול לשמש משום כך כתוסף תזונה בעל איכות רפואית ספציפית. דבש מפרחי הלבנדר לדוגמה להקלה במחלות דרכי נשימה, דבש מפרחי טיליה להקלה על התכווצויות, נדודי שיינה ועוד.
אם נסתכל קצת יותר לעומק על איכויות הדבש נוכל ללמוד כי יש השפעה למקור הצמחי על השימוש בדבש כאנטיביוטיקה. חוקר בשם מולן גילה בפרסומיו משנת 1988 כי השימוש בדבש ממקורות שונים מופיע בתרבויות שונות לאורך ההיסטוריה.
בברזיל לדוגמה נמצא שימוש בדבש מצמחי שיטה – הידועה גם בשם מימוסה, כחומר אנטי חיידקי כלומר אנטיביוטי, יעיל. כך גם איכות הרכיבים הפעילים במימוסה עצמה, כפי שהראו באין ספור עבודות במכוני מחקר במקומות שונים בעולם.

בשנת 1993 פרסמה קבוצת חוקרים מפולין את ההשפעה והיעילות האנטיביוטית של מיני דבש שונים על מספר זני חיידקים. גם בעבודה זו הוכח כי יש שוני משמעותי בין הפעילות האנטיביוטית של דבש ממקור אחד מול דבש ממקור אחר (כלומר, דבש שנוצר מנקטר של צמח אחד מול דבש שנוצר מנקטר של צמח אחר). בדבש שנוצר מפרחי הדרים ניתן למצוא בין היתר חומר פעיל שנקרא הספרטין, שמשמש כאנטיאוקסינט יעיל . את ההספרטין ניתן למצוא רק בהדרים.
דוגמה נוספת היא הדבש המריר הידוע באי סרדיניה, שבים התיכון, בסמוך לאיטליה. הדבש המריר מכיל את אותו החומר הפעיל שמכיל עץ התות ממנו נלקח הנקטר. חומר פעיל בשם ארבוטין, המוכר בתרבות המקומית גם כמרכיב קוסמטי להבהרת העור, וגם כתרופה טבעית למכלול בעיות רפואיות.
חשוב להבין שדבש עלול לכלול גם מרכיבים רעילים ואף מסרטנים, אם המקור של הדבש הייה צמח רעיל או צמח שידוע כמסרטן. לכן מקור הצמחים תמיד חשוב.


אם נסכם הרי שדבש מכיל מעבר לרכיבים הטבעיים של עצמו, גם את הרכיבים הפעילים של הצמח ממנו הוא נוצר. דבש מפרחי הדרים יהייה טוב לעידוד וחיזוק המערכת החיסונית בעוד שדבש פרחי זית יכול לתת לנו איכויות אחרות כמו גם דבש מפרחי מרווה וכד'.


מה יש על המדפים בארץ?
רגע לפני ראש השנה הצצתי מעט על המדפים ויש משהו שממש חשוב לשים לב אליו – דבש טהור או ממרח דבש – הם שני דברים שונים.
דבש טהור מעובד פחות ובריא הרבה יותר וכנראה שנמצא בו כפית של בריאות אם גם נוודא שהמקור הצמחי ראוי. במוצרים שאינם דבש טהור תוכלו על פי רוב למצוא תוספי טעם ו/או תוספת סוכרים ו/או תוספת צבע וכד'.
דבש טהור לא יכול להיות נוזלי בכל טמפרטורה, לכן אם בחורף מתגבש לכם הדבש וקשה לכם לשלוף כפית נדיבה – כנראה שבחרתם בדבש טהור. דבש שהוא תמיד נוזלי – תבדקו שוב באותיות הקטנות אם הוא אכן דבש טהור.  בימים החמים קצת קשה יותר להבדיל לפי מרקם.


מוצרים יחסית חדשים הם מוצרי הדבש של סנדפור – פרחי בר או הדרים, דבש בהחלט טעים. יכול לשמש מתנה יפה ובריאה בחג הקרוב.
מכוורת יד מרדכי מביאה חידושים עדכניים כמעט כל שנה ובנוסף שולטת כמעט על מדף דבש ההדרים, ישנם מוצרי דבש עם לימון או דבש עם שקדים שהם טעימים ובריאים כל עוד הם מדבש טהור.


דבש סימון מכפר סירקין מגיע במגוון טעמים לפי האזור הגאוגרפי של הכוורת וכמובן הנקטר ממנו מופק הדבש. למוצרים אלה, המיוצרים ונמכרים בכפר סירקין שליד פתח תקווה – דבש מפרחי אבוקדו, דבש אקליפטוס, דבש דרדרים ודבש מפרחי בר מעונות ומקומות שונים.


הדבש של אהרון מילר מראשון לציון הוא דבש מדהים, טבעי ומאוד איכותי. יש דבש הדרים ודבש מפרחי בר והוא משתנה בהתאם לעונה ולצמחייה. בהחלט כדאי.
תמצאו השנה גם דבש בתוך צנצנת משולשת ובתוך רימון וגם דבש בשקיות קטנות כמו שקיות אישיות של סוכר. כל אלה הם גימיקים נחמדים אך תמיד חשוב מה תמצאו בקנקן עצמו ולא על אריזתו. בדקו את רשימת הרכיבים, את המקור של הנקטר/הצוף ואת יצרן הדבש עצמו.


שנה טובה, חג שמח בריא ומתוק!

 

שלח לחבר | הדפסה | חזרה למעלה
תגובות:
כל הזכויות שמורות ©2007-2017 Diets.co.il